BEN JIJ OOK EEN JA KNIKKENDE PEOPLE PLEASER?  

Het is frustrerend en sterker dan jezelf: ‘ja zeggen’ terwijl je eigenlijk veel liever ‘neen’ had gezegd. Het verlaagt je eigenwaarde, geeft je een gevoel van onmacht en zorgt voor heel wat frustratie en stress. Wie geen ‘nee’ kan zeggen, zal dan ook slaafs en genadeloos aan de wil van anderen worden onderworpen. Chronisch ‘ja’ knikken is dan ook niet echt slimmetjes en niet bepaald gezond.  

Ja knikkende people pleasers. Ze hebben wel wat. Behalve een eigen leven. Want dat wordt slaafs ten dienste van anderen gesteld. Ja knikken is dan ook heroïsch en bijzonder bewonderenswaardig. Ten minste als je niet zo erg op je eigen gezondheid en leven bent gesteld. Want ja knikken geeft naast een heleboel frustraties en gezondheidsproblemen ook lekkertjes veel stress.

Tijd is het mooiste wat we elkaar kunnen geven. Tijd is dan ook een stukje van ons leven dat nooit kan worden gerecupereerd of in het echt kan worden herbeleefd.

Ben jij ook een persoon die je eigen kostbare en gelimiteerde tijd ondergewaardeerd en zonder morren blijft uitdelen aan zij die het niet altijd appreciëren en verdienen? Dan heb je pech. Slaafjes worden niet bepaald op een voetstuk geplaatst, en knechtjes en volgelingen bewandelen slechts zelden de heerlijke weg naar succes.

Wie de hoofdrol in zijn of haar leven wil spelen, zal dus meer tijd en aandacht aan zichzelf moeten geven.

‘Neen’ zeggen geeft je niet alleen een eigen leven, maar zorgt ook voor zelfvertrouwen en kracht. ‘Neen’ zeggen is helemaal niet erg en zal door zichzelf respecterende individuen dan ook worden gesmaakt. Wie het goed met je voorheeft, zal je mening immers respecteren en zal zich allesbehalve door je beslissing voelen geraakt.

Don’t say ‘maybe’ when you mean NO!

Is nee een drieletterwoord dat nog niet in je woordenboek staat, schrijf het op en plak je woonst vol postitjes om je eraan te herinneren dat het woord bestaat. Neem je voor om het ten minste één keer per week te gebruiken en voer de hoeveelheid ‘nee zeggen’ wekelijks op. Vraag aan je goede vrienden om je hierbij te helpen. Maak een lijstje met goede voornemens op fuck that shit up! Wees assertief en stel grenzen.

Bereid je ook voor dat je mensen in je leven zal verliezen. Zij die je liever in je rol als hulpje zagen, zullen je als ‘gebruiksvoorwerp af’ niet langer nuttig vinden en niet langer zien staan. Schrap ze van je vriendenlijstje en doe een vreugdedansje. Minder tijd besteden aan lifesuckers, betekent meer tijd voor jezelf!

Neen zeggen is naast heerlijk ook eerlijk.

Besef ook dat je als aardeling maar een beperkte hoeveelheid tijd is gegeven. Ontdek daarom de geneugte van neen zeggen nu het nog kan. Neen zeggen is naast heerlijk ook eerlijk. En zij die je echt liefhebben zullen blij zijn dat je ‘nee’ in je woordenboek hebt staan!

Succes lieverds! Don’t say ‘maybe’ when you mean ‘no’!